top of page

Kinetoterapie - Definitie, Tipuri, Beneficii, Kinetoterapeut
Clinica CORPORE VITAL din Brasov

Cuprins 

Ce este kinetoterapia?

Cuvântul în sine ne spune ce este. Kineto înseamnă mișcare, iar terapia este un tratament, o metodă pentru a vindeca ceva. Astfel, kinetoterapia este un tratament prin mișcare. Sau, ca să folosesc denumirea cea mai des întâlnită, este gimnastică medicală de recuperare.

Kinetoterapia, cunoscută și drept kinetologie medicală sau chineziterapie, este atât o formă de terapie, cât și o știință. Etimologia cuvântului kinetoterapie este, la rândul ei grăitoare. Așadar, cuvântul kinetoterapie se traduce prin terapie prin mișcare. 

 

Ca terapie, aceasta este compusă din programe specifice de recuperare medicală, și este o formă de terapie fizică asistată, al cărei scop este reabilitarea unor funcții motrice diminuate sau creșterea nivelului funcțional, în cazul anumitor afecțiuni specifice.

 

Ca știință, kinetoterapia este parte componentă a medicinii fizice și este axată pe studiul mecanismelor neuromusculare și articulare,  pentru asigurarea activităților motrice normale ale individului. De sorginte straveche, kinetoterapia este mentionata inca din textele antice chinezesti, indiene sau egiptene, dar Herodot a fost primul medic care a studiat cu atentie relatia dintre exercitiul fizic si functia respiratorie, cardiovasculara, metabolica sau echilbrul neuropsihic, in spitalul sau din insula Kos. Mai mult, el a consemnat corelatia intre exercitiu – hipertrofia musculara si imobilizare  –  atrofia musculara.

Tipuri de kinetoterapie la Clinica CORPORE VITAL Brasov

  • Kinetoterapie pediatrica

Kinetoterapia pediatrica reprezinta ansamblul de tehnici si metode utilizate in scopul recuperarii somato-functionale, motrice si psihice a acestora.

Kinetoterapia pediatrica se adreseaza copiilor din primele zile de viata pana la varsta de 16 ani. Bebelusii sunt adusi la evaluare pentru ca au o recomandare medicala sau pentru ca parintii sa fie informati despre cum sa stimuleze motor copilul pentru o dezvoltare armonioasa, cum sa il pozitioneze corect, care sunt etapele de dezvoltare neuromotorie si cand apar acestea, ce sa intampla daca sunt intarzieri in aparitia acestora.

Kinetoterapia pediatrica inglobeaza o multitudine de metode de lucru adaptate fiecarui copil de la varsta de nou-nascut pana la 16 ani.

 

Exercitiile fizice efectuate stimuleaza micul pacient urmarind etapele de dezvoltare neuromotorie.

Terapia poate fi efectuata manual sau cu diferite aparate, ajutata de dispozitive medicale specifice, toate urmarind un plan de recuperare bine stabilit.

  • Kinetoterapie ortopedica post traumatica

Kinetoterapia dupa traumatisme se efectueaza de specialistii nostri in urma unui consult amanuntit. Astfel, in functie de tipul sau gravitatea leziunii sau a traumatismului suferit, medicii si terapeutii nostri vor stabili metoda optima de recuperare. Aici, in clinica, vedem un numar mare de pacienti ce au suferit diverse traumatisme. In functie de gravitatea traumatistului, programul de kinetoterapie poate avea doua sau mai multe faze. La fel, durata variaza, de la cateva zile, la cateva saptamani sau mai mult.


Programele de kinetoterapie sunt special concepute tinand cont de constitutia pacientului, varsta, afectiunea pe care o are, tipul de activitate pe care il desfasoara, stadiul de evolutie a bolii, sau existenta altor afectiuni. In cadrul programelor de kinetoterapie – gimnastica medicala de recuperare – fiecare pacient beneficiaza individual de supraveghere de specialitate din partea unui kinetoterapeut. 

 

Servicul de kinetoterapie este o componentă indispensabilă a reuşitei nu numai intervenţiile de umăr şi cot, dar şi în cazul altor tipuri de operații. Este necesară efectuarea de exerciţii fizice specifice sub supravegherea de specialitae a unui kinetoterapeut care să colaboreze cu medicul curant. Asta inseamnă un efort, mersul la sala de recuperare de câteva ori pe săptămâna, folosirea unor aparate speciale, însuşirea unor exerciţii şi repetarea lor acasă. Înseamnă efort, transpiraţie şi uneori lacrimi când progresele sunt mici, dar fără această componentă reuşita terapeutică nu este posibilă. Corectarea posturii și aliniamentului corpului; Înseamnă creșterea mobilității articulare; creșterea forței și a rezistenței musculare, reeducarea coordonării și a echilibrului, antrenarea la efort,  reeducarea respiratorie, reeducarea sensibilității.

  • Kinetoterapie ortopedica post operator

Recuperarea ortopedică se face cu personal specializat, cu competență în servicii de recuperare medicală.

Recuperarea medicală specializată vizează pacienții care au suferit orice tip de intervenție chirurgicală, inclusiv neurologică, după accidente vascular-cerebrale, traumatisme ale coloanei vertebrale, accidente de muncă sau casnice, toate tipurile de afecțiuni ortopedice, scleroze multiple, artroze etc. 

  • Kinetoterapie neurologica post AVC

Kinetoterapia contributie la imbunatatirea vietii pacientului care a suferit un AVC. In functie de obiectivul urmarit, terapeutul va alege programul de exercitii potrivit si va ajuta pacientul sa execute corect miscarile. Acesta va apela la exercitii si tehnici de reeducare a ritmului si a tempoului in executarea activitatilor mortice, la tehnici de biofeedback (activ si pasiv), ortezari, stretching etc.

  • Reeducarea mersului postprotezare

Recuperarea postprotezare este exterm de variată și depinde de foarte mulți factori. În primul rând, depinde de chirurg și de tehnica chirurgicală folosită, precum și de tipul de proteză. Recuperarea depinde de pacient și gradul acestuia de motivare, dar și de durata suferinței articulare și de atrofia musculaturii șoldului, specifică pacienților la care șoldul nu a mai avut mobiliate o perioadă lungă de timp. Recuperarea depinde de abordul chirurgical folosit și de practicarea tehnicilor de chirurgie minim invazivă care protejează, în grade diferite, musculatura fesieră grăbind, astfel, vindecarea. 

  • Reeducarea mersului postamputare

Amputarea unui membru este o traumă imensa în viaţa oricărei persoane. Readaptarea la condiţiile de mediu este dificilă şi se face treptat. Pentru a depăşi cu bine această perioadă, suntem alături de tine printr-un program dedicat ce oferă servicii complete, care vor răspunde atât nevoilor de recuperare medicală, cât şi celor de protezare. 

  • Aplicare benzi kinesiologice per segment

Cunoscuta si sub numele de kinesio taping, terapia prin aplicarea benzilor kinesiologice se adreseaza celor ce sufera de anomalii functionale la nivel muscular, articular si/sau ligamentar. Bandajele elastice aplicate in zone cheie stimuleaza direct sistemele circulator periferic si limfatic, si indirect, sistemele muscular si neurologic.

 

Benzile kinesio sunt amplu folosite de catre sportivi, cunoscand aici o popularitate surprinzatoare comparativ cu alte mijloace terapeutice alternative. Insa terapia se adreseaza in egala masura persoanelor care, in urma unor conduite posturale incorecte transformate in obisnuita, inregistreaza disfunctii, dureri sau alte forme de disconfort la nivel muscular, ligamentar si articular.

Punctual, afectiunile ce pot fi ameliorate/tratate prin aplicarea benzilor kinesio sunt dupa cum urmeaza:

 

  • Afectiuni articulare, nervoase si ligamentare: laxitatea articulatiei scapulo-humerale, disjunctia acromio-claviculara, periartrita scapulo-humerala, artrita, entorsa, patologie ligamentara, tendinita, spondiloza cervicala, cifoza, scolioza, sciatica, discopatie, nevralgie cu diverse localizari (inclusiv nevralgia intercostala), entezita, spondiloliza, spondilolistezis.

  • Afectiuni musculare si viscerale: torticolis, rupturi musculare, miozita, contuzie, hematom, contracturi musculare, lumbago, visceroptoza.

Kinetoterapie la domiciliu

Kinetoterapia la domiciliu se adresează tuturor categoriilor de vârstă, începând cu bebelușii sănătoși (masajul sugarului, masaj pentru bebeluși) sau cu diferite afecțiuni, copiii și adolescenții (gimnastică medicală de recuperare pentru corectarea deficiențelor de coloana), viitoarele mămici și continuând cu adulții sănătoși care vor să evite sedentarismul sau bolnavi care necesită tratament de specialitate.

Intr-o epoca in care timpul devine din ce in ce mai scump, tratamentele medicale sunt amanate din cauza programului incarcat al pacientilor pana in momentul in care afectiunea pune probleme serioase.

 

Serviciile de kinetoterapie la domiciliu optimizeaza perfect utilizarea timpului taufara sa te deplasezi, fara sa te pregatesti sa iesi din casa, recuperarea medicala vine la tine la usa.

Pentru persoanele cu dizabilitati fizice importante acest serviciu este cu atat mai valoros incat nu au nevoie ajutorul nimanui pentru a se deplasa in afara locuintei ca sa obtina recuperarea atat de necesara desi costurile nu sunt mai mari decat la clinica.

Ne  deplasam la domiciliu pentru kinetoterapie cu toate ustensilele necesare, voie buna si motivatie pentru ca tu sa fii mai sanatos si sa duci viata pe care ti-o doresti.

Cum functioneaza kinetoterapia?

Kinetoterapia funcționează pentru că nu este un program standard ce ni se aplică la fel tuturor, ci este un ansamblu de exerciții fizice aplicate în funcție de fiecare persoană în parte și afecțiunea pe care o are.

 

Sesiunile de kinetoterapie nu încep înainte de o evaluare medicală. În majoritatea cazurilor, pacientul ajunge în serviciile de kinetoterapie la recomandarea unui medic, fiind deja diagnosticat cu o anumită patologie.

Kinetoterapeutul, uneori împreună cu medicul de recuperare, evalueaza initial pacientul și alege programul de exerciții potrivit necesităților și afectiunii acestuia. În cele mai multe cazuri kinetoterapeutul face parte dintr-o echipa multidisciplinara care asista pacientul pentru refacerea sa.

Dupa efectuarea evaluarii preliminare, se stabilesc obiectivele specifice pentru pacient si se selecteaza cele mai potrivite exercitii.

Obiectivele kinetoterapiei

⭐ Inducerea relaxării – Relaxarea musculară este esențială pentru a îmbunătăți controlul asupra funcțiilor organismului și pentru a corecta mișcările involuntare (apărute ca un simptom al unei boli sau ca urmare a unui traumatism). Cu timpul, durerea se.va reduce, la fel și contracțiile musculare și vei reuși să te relaxezi în timpul ședințelor de kinetoterapie.

 Reeducarea sensibilității – Se referă la punerea în practică a unor exerciții fizice pentru a spori reacțiile la stimuli. În acest caz se dorește reeducarea și recuperarea funcțiilor faciale, genitale sau sfincteriene. 
 
 Corectarea posturii – Kinetoterapia poate fi de ajutor și atunci când vine vorba de menținerea unei posturi armonioase. Prin exerciții medicale, se poate corecta atât postura pe scaun, cât și cea din timpul mersului, prin exerciții de tonifiere a musculaturii și realiniere a părților corpului (brațe, picioare, trunchi, spate).

 Educarea și reeducarea coordonării, controlului și echilibrului – Prin kinetoterapie poți redobândi control asupra reacțiilor musculare prin îmbunătățirea reflexelor și a capacității de coordonare și control. Se dorește și păstrarea echilibrului în poziție statică și în mers.

 Reeducarea respiratorie – Organismul va fi mai relaxat. Prin anumite exerciții de kinetoterapie vei învăța să respiri corect pentru a permite relaxarea musculaturii.

 Îmbunătățirea rezistenței și a forței musculare – Specific mai ales sportivilor, dar și persoanelor supraponderale care vor să slăbească sau persoanelor cu un stil de viață sedentar care vor să își recapete tonusul muscular. În acest caz, persoanele sunt expuse unor exerciții de rezistență însă, în același timp, li se monitorizează nivelul de oboseală, capacitatea cardiovasculară și respiratorie, nivelul glicemiei și consumul energetic pentru a evita accidentarea sau extenuarea.

Afectiuni pe care le trateaza kinetoterapia?

  • Recuperari post-chirurgicale

  • Afecțiuni ale aparatului locomotor: posttraumatice și ortopedice;

  • Afecțiuni reumatice: spondilita, poliartrita reumatoidă, artrita, reumatisme degenerative, reumatismul țesutului moale;

  • Afecțiuni neurologice: accidentele vasculare cerebrale, traumatismele coloanei vertebrale, boli degenerative și inflamatorii, ale sistemului nervos, sindroame neurologice;

  • Afecțiuni ale aparatului cardio-vascular;

  • Afecțiuni ale aparatului respirator;

  • Afecțiuni neuropsihice;

  • Afecțiuni metabolice (obezitatea);

  • Boli congenitale: distrofia neuro-musculară, luxația congenitală de șold, tetraplegia

Cum alegi un kinetoterapeut bun?

Un kinetoterapeut bun este cel ce a urmat un program de kinetoterapie știe că, în esență, kinetoterapia este o terapie prin mișcare care constă într-un ansamblu de tehnci și metode care au în centru exercițiul fizic. Știe și că scopul acestei terapii este creșterea mobilității, forței musculare, a echilibrului și coordonării.

 

Rezultatele terapeutice sunt cel mai bun indicator, dar oamenii își doresc mai mult de atât. Ce își doresc ei? Cel mai simplu este să îi întrebi. Sau să citești mesajele pe care le împărtășesc cu alți oameni. Astfel, reiese că un kinetoterapeut bun este acela care:

  1. este atent și foarte răbdător;

  2. urmărește și corectează fiecare mișcare/exercițiu;

  3. are o abordare modernă și inovativă dar și un mod de comunicare care inspiră încredere;

  4. acordă atenție fiecarui detaliu în legatură cu problema ta de sănătate și nu în ultimul rand pentru implicarea sa emoțională, fiind interesat în permanență de starea sănătății tale;

  5. are grijă de cel mai mic detaliu în recuperarea ta, are grija ca să te simți bine și ca să uiți de durerea cu care ai venit;

  6. ascultă și analizează în detaliu problemele mele medicale și adaptează exercițiile astfel incât să le pot face și să pot progresa treptat, dar sigur;

  7. mă motiveaza mereu să mă autodepășesc, să nu renunț în timpul exercițiilor, îmi explică modalitatea de a efectua corect exercițiile ori de cate ori este necesar;

  8. are „o înțelegere corectă cu privire la problema mea specifică și calea de remediere, îmi dă sfaturi și îmi indică modalități practice de a întreține singură starea de bine câștigată prin exercițiile efectuate la cabinet;

  9. are răbdare, explică fiecare pas al procesului de recuperare și îmi este alături de mine în toate privințele, face tot ceea ce îi stă în putință pentru a ajuta pacientul, dar nu ezită să recomande controale de specialitate pentru orice depășește competențele sale profesionale;

  10. crează și adaptează programele de kinetoterapie pentru fiecare pacient în parte aplicând metode terapeutice personalizate, discutând în prealabil cu pacienții săi;

  11. este pasionat de meseria sa, dă dovadă de multă răbdare și pricepere în ceea ce face și care este dispus să explice și să discute cu pacientul pentru a-l face să înțeleagă despre ce este vorba;

  12. mă ajută sa înțeleg complexitatea bolii mele și impactul pe care aceasta l-ar putea avea și asupra celorlalte organe, este îndrăgostit de meseria lui, cea de kinetoterapeut;

  13. are capacitatea de a empatiza și de a se apleca cu atenție asupra problemelor pacienților, merge până la capat, se perfecționează continuu în meseria pe care și-a ales-o, pune pe primul plan interesul pacientului și se perfecționează continuu în acest sens;

  14. totul depinde de munca depusă, de timpul alocat acesteia și de perseverența kinetoterapeutului;

 

Ce face un kinetoterapeut?

Kinetoterapeutul este expertul care, în urma unei evaluări funcționale și a diagnosticului clinic al pacientului, alcătuiește un program individualizat de recuperare fizică. Programul cuprinde exerciții executate de pacient, iar întreg procesul de activitate fizică se desfășoară sub atenta supraveghere a specialistului.

Pentru pacienții care au suferit un accident sau o afecțiune, kinetoterapeutul le va oferi ajutor ca să-și îmbunătățească mobilitatea și stabilitatea articulară, să prevină pericolul permanentizării dizabilităților și chiar să le limiteze.

Rolul kinetoterapeutului variază de la o zi la alta și de la un pacient la altul. Stabilește programe de recuperare, supraveghează exercițiile pacienților cu probleme locomotorii sau îi ajută să facă față dificultății deplasării cu ajutorul cârjelor sau scaunului cu rotile, este responsabil cu educarea pacienților și a familiilor acestora pentru prevenirea rănirii și, în general, pentru a se bucura de o viață sănătoasă.

 

Un kinetoterapeut te face bine!

Echipa de kinetoterapeuti din Brasov - Clinica CORPORE VITAL

Avem o echipa de excelenta, atat la nivel medical, cat si la nivel terapeutic!

Fizioterapeuti, kinetoterapeuti si maseuri care te vor indruma si te vor sustine in procesul de recuperare.

O echipa de tineri profesionisti care aleg in fiecare zi sa lucreze din pasiune. Clinica de recuperare medicala CORPORE VITAL a aparut ca o necesitate iminenta a vremurilor prezente si mai ales ca un rod al ambitiei si al visurilor care ne-au motivat intreaga evolutie ca terapeuti.

 

Ne dorim ca centrele noastre de interes sa se dezvolte intr-un cadru prietenos si deschis atat spre pacient, cat si spre viitor. Credem cu tarie in implicatiile stiintei moderne in domeniul recuperarii fizice, asadar vom lucra mereu cu aparaturi de ultima generatie.

 

Totodata, consideram ca cel mai mare impact asupra prezentului, il are contactul cu cel de langa noi. Asadar, vom urmari mereu sa existe o relatie deschisa si apropiata intre pacient si terapeut. 

Cand este necesara kinetoterapia?

Este posibil ca nevoia de kinetoterapie să existe pentru dvs. sau cineva apropiat, inclusiv cel mic, fără să știți.

 

Așadar, când vine vorba de copil, este important să fiți atent la postura sa, mai ales în perioada de creștere și dezvoltare. Atunci când se remarcă o alterare a posturii, mai ales a spatelui (statul încovoiat, cel mai adesea), este important să consultați un medic de specialitate care vă poate recomanda un program de kinetoterapie, în așa fel încât să acționați în faza precoce a deviației.

De asemenea, kinetoterapia s-a dovedit extrem de utilă în cazurile posttraumatice sau postoperatorii, unde anumite funcții sunt sever afectate, iar această formă de terapie este esențială pentru procesul de recuperare.

 

În plus, programele de kinetoterapie sunt, din ce în ce mai des, folosite pentru îmbunătățirea mobilității în diverse afecțiuni neurologice (boala Parkinson, scleroza în plăci), dar și pentru ameliorarea deficitului funcțional, în cazul anumitor boli cronice. 

Probabil una dintre cele mai cunoscute utilități ale kinetoterapiei, recuperarea sportivă, este, în continuare, deosebit de benefică.

 

Kinetoterapia ajută atât la însănătoșirea mai rapidă după un accident sportiv, cât și în prevenirea accidentelor viitoare, ceea este vital mai ales pentru copiii și adolescenți.

Kinetoterapia se bucură de un real succes și în reducerea durerilor asociate cu anumite afecțiuni reumatologice, printre care se numără poliartrita reumatoidă, gonartroza, osteoporoza, coxartroza, precum și în recuperarea funcțiilor afectate după anumite traumatisme, accidente sau intervenții chirurgicale. 

Un aspect mai puțin cunoscut este kinetoterapia utilizată ca practică de pregătire a corpului pentru sarcină.

 

Astfel, prin kinetoterapie se poate obține un tonus general optim pentru sarcină, ajutând atât funcțiile fizice, cât și cele psihice, să fie într-o armonie deplină. Mai mult, kinetoterapia poate fi practicată și pe timpul sarcinii, și ajută la facilitarea nașterii și la o recuperare cât mai rapidă după aceasta.

Beneficiile Kinetoterapiei

Beneficiile kinetoterapiei sunt nenumărate, atât în caz de boală, cât și pentru menținerea unei condiții fizice și psihice optime.

 

Prin urmare, kinetoterapia vă poate ajuta să ajungeți la o stare de relaxare deplină (golirea minții), dar și să vă îmbunătățiți condiția fizică, prin masaj și exercițiu fizic. 

 

De asemenea, având în vedere că majoritatea adolescenților și adulților suferă de cel puțin o deviație de coloană, kinetoterapia poate fi o metodă accesibilă și ușoară de corectare a posturii și a aliniamentului corporal, înlăturând, astfel, durerile de spate. 

Prin exercițiu fizic regulat scăpați de durere și câștigați, în schimb, mobilitate articulară, forță și rezistență musculară crescută. În plus, vi se poate îmbunătăți simțul de coordonare, de echilibru, precum și controlul neuro-muscular al mișcării.

 

Mai mult, tehnologia actuală permite o măsurare neuro-musculo-articulară deosebit de precisă, ceea ce asigură o evaluare obiectivă a condiției dvs. de sănătate și facilitează conceperea unui program personalizat, care să reflecte cerințele reale ale organismului. 

Acestea fiind spuse, printre cele mai importante beneficii, general valabile, ale kinetoterapiei se numără:

✔️ Menținerea condiției de sănătate la niveluri optime și a unei stări generale de bine;

✔️ Îmbunătățirea mobilității și a amplitudinii articulare;

✔️ Scăderea riscului de accidentare, datorită unei mobilități și flexibilități ameliorate;

✔️ Permiterea recuperării rapide în urma posibilelor accidente sau evenimente traumatice;

✔️ Creșterea randamentului în raport cu efortul fizic și îmbunătățirea tonusului muscular;

✔️ Creșterea forței musculare;

✔️ Corectarea deviațiilor aparatului locomotor;

✔️ Ameliorarea sau tratarea tulburărilor de echilibru și/sau coordonare;

✔️ Redobândirea, totală sau parțială, a dexterității și a funcționalității musculare, osoase și articulare;

✔️ Recuperarea funcțiilor esențiale, deteriorate în urma unui accident vascular cerebral;

✔️ Recuperarea reumatică în caz de osteoporoză sau artrită, precum și menținerea unei condiții de sănătate optime.

Care este diferenta dintre kinetoterapie si fizioterapie?

De foarte multe ori, oamenii confunda kinetoterapia si fizioterapia, care in teorie par a fi acelasi lucru. Exista o serie de diferente intre cele doua, insa.

Kinetoterapia are drept scop doar recuperarea musculara, articulara si neuronala, iar instrumentul pe care il foloseste este miscarea.

Fizioterapia, in schimb, se foloseste de mult mai multe instrumente. Adeseori, in clinicile de fizioterapie sunt folosite ultrasunete, magneti, lumina, electricitate, etc.

Fizioterapia este adesea folosita pentru preventie si poate fi extrem de utila, insa atunci cand o problema este deja aparuta, kinetoterapia este cea la care ar trebui sa se apeleze.

Având misiuni similare, fizioterapia si kinetoterapia sunt adesea confundate.

Fizioterapia si kinetoterapia se completează, iar alături de masaj reprezintă mijoace terapeutice eficiente, neinvazive, pentru a menține sau a redobândi starea de sănătate.

Pentru a crește rata de succes a intervenției, de multe ori se combină proceduri din fizioterapie și din kinetoterapie, în funcție de afecțiunile fiecărui pacient.

Section1
Section2
Section4
Section3
Section5
Section6
Section7
Section8
Section9
Section10
Section11
Section12
bottom of page