top of page

Kinetoterapie - Definitie, Tipuri, Beneficii, Kinetoterapeut
Centrul Corpore Vital din Brasov

Cuprins 

Ce este kinetoterapia?

Cuvântul în sine ne spune ce este. Kineto înseamnă mișcare, iar terapia este un tratament, o metodă pentru a vindeca ceva. Astfel, kinetoterapia este un tratament prin mișcare. Sau, ca să folosesc denumirea cea mai des întâlnită, este gimnastică medicală de recuperare.

Kinetoterapia, cunoscută și drept kinetologie medicală sau chineziterapie, este atât o formă de terapie, cât și o știință. Etimologia cuvântului kinetoterapie este, la rândul ei grăitoare. Așadar, cuvântul kinetoterapie se traduce prin terapie prin mișcare. 

 

Ca terapie, aceasta este compusă din programe specifice de recuperare medicală, și este o formă de terapie fizică asistată, al cărei scop este reabilitarea unor funcții motrice diminuate sau creșterea nivelului funcțional, în cazul anumitor afecțiuni specifice.

 

Ca știință, kinetoterapia este parte componentă a medicinii fizice și este axată pe studiul mecanismelor neuromusculare și articulare,  pentru asigurarea activităților motrice normale ale individului. De sorginte straveche, kinetoterapia este mentionata inca din textele antice chinezesti, indiene sau egiptene, dar Herodot a fost primul medic care a studiat cu atentie relatia dintre exercitiul fizic si functia respiratorie, cardiovasculara, metabolica sau echilbrul neuropsihic, in spitalul sau din insula Kos. Mai mult, el a consemnat corelatia intre exercitiu – hipertrofia musculara si imobilizare  –  atrofia musculara.

⚙️ Tipuri de kinetoterapie la Centrul Corpore Vital Brasov

  • Kinetoterapie pediatrica

Kinetoterapia pediatrica reprezinta ansamblul de tehnici si metode utilizate in scopul recuperarii somato-functionale, motrice si psihice a acestora.

Kinetoterapia pediatrica se adreseaza copiilor din primele zile de viata pana la varsta de 16 ani. Bebelusii sunt adusi la evaluare pentru ca au o recomandare medicala sau pentru ca parintii sa fie informati despre cum sa stimuleze motor copilul pentru o dezvoltare armonioasa, cum sa il pozitioneze corect, care sunt etapele de dezvoltare neuromotorie si cand apar acestea, ce sa intampla daca sunt intarzieri in aparitia acestora.

Kinetoterapia pediatrica inglobeaza o multitudine de metode de lucru adaptate fiecarui copil de la varsta de nou-nascut pana la 16 ani.

 

Exercitiile fizice efectuate stimuleaza micul pacient urmarind etapele de dezvoltare neuromotorie.

Terapia poate fi efectuata manual sau cu diferite aparate, ajutata de dispozitive medicale specifice, toate urmarind un plan de recuperare bine stabilit.