top of page
medium-shot-man-helping-patient-physiotherapy (1)_edited.jpg

Evaluare si educare posturala

Descriere terapie

Posturotestul este un tip de evaluare a posturii și a echilibrului care se concentrează în special pe funcția piciorului și a sistemului său de sprijin. Acesta este format dintr-o platforma baropodometrica care este conectata la un software care permite analiza detaliată a mersului pacientului. Această evaluare este realizată de către un podolog sau un specialist în fiziokinetoterapie și are drept scop identificarea eventualelor probleme sau disfuncții legate de picior care pot afecta postura și echilibrul unei persoane.

Iată câteva aspecte cheie care pot fi evaluate într-un posturotest podologic:

  • Analiza alinierii piciorului: Specialistul examinează alinierea piciorului în timpul mersului și în poziții statice. Se pot identifica eventuale devieri sau probleme, cum ar fi piciorul plat, piciorul supinat (rotat în exterior) sau piciorul pronat (rotat în interior).

 

  • Testarea arcului plantar: Se evaluează arcul plantar și se identifică dacă este prea înalt (picior supinat) sau prea plat (picior pronat). Această evaluare este importantă deoarece arcul plantar joacă un rol crucial în absorbția șocurilor și în distribuția corectă a presiunii pe picior în timpul mersului.

 

  • Analiza distribuției presiunii: Se utilizează platforme de forță speciale pentru a măsura distribuția presiunii pe picioare în timpul mersului și în poziții statice. Aceasta poate dezvălui eventuale dezechilibre sau discrepanțe între picioare, precum și puncte de presiune excesivă care pot cauza disconfort sau probleme.

De ce este important posturotestul în prevenție?

Detectarea precoce a problemelor: Consultul prin posturotest poate identifica disfuncții sau dezechilibre în alinierea corpului copilului încă de la o vârstă fragedă. Unele probleme, pot fi mai ușor de tratat și corectat atunci când sunt depistate devreme. Prin intervenție precoce, se poate preveni agravarea problemelor și se pot evita complicațiile pe termen lung.

Prevenirea durerilor de spate și a problemelor musculo-scheletice: O postură incorectă sau dezechilibrele în echilibru pot pune presiune suplimentară asupra coloanei vertebrale și a sistemului musculo-scheletic al copilului. Aceasta poate duce la dureri de spate, rigiditate musculară, slăbiciune și alte probleme. 

Promovarea unei dezvoltări sănătoase: Un consult poate contribui la promovarea unei dezvoltări sănătoase a copilului în ceea ce privește postura și echilibrul. Prin identificarea și corectarea precoce a problemelor, se poate încuraja o aliniere corectă a corpului, distribuția corectă a presiunii și un echilibru adecvat. Aceasta poate avea un impact pozitiv asupra dezvoltării musculo-scheletice a copilului și poate preveni eventualele complicații sau probleme pe termen lung.

Îmbunătățirea performanțelor fizice și cognitive: O postură corectă și un echilibru adecvat sunt fundamentale pentru performanța fizică și cognitivă a copilului. Prin corectarea și îmbunătățirea posturii și echilibrului, se poate spori eficiența mișcărilor, se poate reduce oboseala și disconfortul și se poate îmbunătăți concentrarea și atenția. Aceasta poate avea un impact pozitiv asupra performanțelor școlare, a participării în activități sportive și a bunăstării generale a copilului.

 

Educație și conștientizare: Un consult oferă și o oportunitate de educație și conștientizare pentru copii și părinți. Aceasta poate ajuta la înțelegerea importanței unei posturi corecte facand din aceasta un obicei in viata de zi cu zi.
 

La evaluarea musculo-scheletală la copiii în scopul prevenirii afecțiunilor, există câteva aspecte cheie care sunt evidențiate pentru a identifica posibilele probleme și a interveni în mod adecvat. Aceste aspecte includ:

Evaluarea posturii: Se examinează postura copilului în poziții statice și în timpul mersului. Se urmăresc eventualele deviații sau dezechilibre, cum ar fi o postură înclinată, umeri înălțați sau scăzuți, coloană vertebrală curbată sau alte anomalii posturale.

Evaluarea alinierii și mobilității articulațiilor: Se evaluează alinierile articulațiilor și gama de mișcare în diferite articulații. Acest lucru poate ajuta la identificarea limitărilor sau restricțiilor de mobilitate, precum și a eventualelor discrepanțe între articulații.

Evaluarea forței și a tonusului muscular: Se evaluează forța musculară și tonusul muscular al copilului. Aceasta implică testarea grupelor musculare majore și a mușchilor specifici relevanți pentru dezvoltarea musculo-scheletală.

Evaluarea echilibrului și coordonării motorii: Se testează echilibrul și coordonarea motorie a copilului prin intermediul exercițiilor și testelor specifice. Aceasta poate include teste de echilibru static și dinamic, precum și evaluarea abilității de a efectua mișcări coordonate și precise.

Evaluarea creșterii și dezvoltării: Se monitorizează creșterea și dezvoltarea copilului în ceea ce privește înălțimea, greutatea și dezvoltarea scheletică. Acest lucru poate ajuta la identificarea eventualelor discrepanțe sau anomalii în ritmul de creștere, precum și la depistarea posibilelor afecțiuni scheletale.

Evaluarea obiceiurilor de viață și a factorilor de risc: Se analizează stilul de viață al copilului, nivelul de activitate fizică, poziția de lucru sau studiu, tipul de încălțăminte utilizată și alți factori relevanți care pot influența sănătatea musculo-scheletală.

 

Bazându-se pe rezultatele evaluării, se pot oferi recomandări specifice pentru prevenirea afecțiunilor musculo-scheletale la copii. Acestea pot include exerciții de întărire musculară și de flexibilitate, corectarea posturii, modificarea obiceiurilor de viață și recomandări privind încălțămintea potrivită. Prin intervenția timpurie și abordarea preventivă, se poate contribui la promovarea unei dezvoltări sănătoase și la prevenirea apariției problemelor musculo-scheletale pe termen lung.

Politica anulare

Pentru ca ne dorim ca toti pacientii care au nevoie de terapie, sa poata beneficia de aceasta, este foarte important sa ne anunti din timp daca a intervenit ceva in programul tau. Te rugam sa anulezi sau sa modifici o programare, cu minim 24 h inainte.

bottom of page