top of page
Laserterapia.jpg

Fizioterapie - Definitie, Proceduri, Beneficii, Contraindicatii
Centrul CORPORE VITAL din Brasov

Cuprins 

Ce este Fizioterapia?

Fizioterapia înseamnă  o multitudine de proceduri de recuperare precum: electroterapie, hidroterapie, magnetoterapie, ultrasonoterapie, laserterapie, kinetoterapie si masaj. Din acest motiv, fizioterapia este realizată doar în clinici de specialitate de medici cu pregătire în domeniu. Fizioterapia este o practică pentru a vindeca durerea și dizabilitățile. În plus, fizioterapia se bazează pe un istoric medical cuprinzător, examen fizic și diagnostic specializat, pentru fiecare pacient în parte.

Primul beneficiu al fizioterapiei este capacitatea de ameliorare a durerii pentru pacienți. Fizioterapia folosește diverse exerciții și diferite tehnici de terapie pentru a îmbunătăți mobilitatea articulațiilor și pentru a reduce durerea. Astfel, un fizioterapeut ajuta la ingrijirea pacientilor in toate fazele de vindecare, de la diagnosticul initial pana la stabilirea unui tratament de fizioterapie.

Proceduri de fizioterapie la Clinica CORPORE VITAL

  • Consult medical - Medicina fizica si reabilitare

Indiferent de modul in care un pacient ajunge la un fizioterapeut, va puteti astepta sa:

  • Efectuati un examen si o evaluare fizica, inclusiv un istoric de sanatate si anumite proceduri de testare, inclusiv evaluarea posturii, a flexibilitatii, a miscarii si a performantei musculare si articulare.

  • Primiti un diagnostic clinic, prognostic, plan de ingrijire si obiective pe termen scurt si lung.

  • Primiti tratament pe baza evaluarii si diagnosticului terapeutului.

  • Primiti recomandari de autogestionare.

  • Terapia cu ultrasunete

Modalitate de tratament ce consta in Metode de aplicare a ultrasunetelor se face cu ajutorul unei dispozitiv care se plaseaza direct pe piele si cu ajutorul unui gel conductor special. 

  • Termoterapie - Impachetare cu parafina

Impachetarile cu parafina constau in aplicarea parafinei pe o anumita regiune a corpului. Parafina inmagazineaza caldura si o cedeaza lent organismului, pe masura ce se raceste. Efectul local este cel de stimulare, urmat de un raspuns de vasodilatatie periferica.

  • Terapia cu unde scurte

Este o metoda de fizioterapie care foloseste proprietatile campului condensator generat de curenti de inalta frecventa cu proprietatea ca la  trecerea prin tesuturi produce caldura in profunzime.

  • 50 min

    70 de lei românești
  • Magnetoterapia

Magnetoterapia este o metoda de tratament a unor afectiuni inflamatorii si de reducere a durerii asociate, prin actiunea unui camp magnetic pulsatil sau static asupra diferitelor parti ale corpului, generate de curenti de joasa frecventa (50 sau 100 Hz).

  • 25 min

    65 de lei românești
  • Baie Galvanica

Reprezinta cea mai simpla forma de terapie bazata pe curent electric, dar si cea mai veche. Procedura de electroterapie, folosita in medicina fizica si recuperatorie, este un procedeu care are ca agent terapeutic curentul electric continuu, cu o tensiune de 50-60 volti, dar de intensitate slaba.

  • Terapie cu laser

LASER - „amplificarea luminii prin emisia stimulată a radiației” (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation).

În funcție de intensitatea radiațiilor LASER, variază atât efectele biologice, cât și indicațiile lor medicale, diagnostice sau terapeutice. 

  • 10 min

    40 de lei românești
  • Curentul diadinamic

Curentul diadinamic este un curent de joasă frecvenţă, ce face parte din metodele analgetice “convenţionale” din domeniul frecvenţelor joase.

Curentul diadinamic se utilizează în tratarea sindroamelor dureroase şi în reumatismul extraarticular.

  • Curentii interferentiali

Principiul de bază în terapia interferențială este de a utiliza efecte fiziologice semnificative ale stimulării nervoase cu frecvențele joase, fără a asocia efectele colaterale oarecum dureroase și neplăcute caracteristice terapiei cu curenți de joasă frecvență.

💪 Beneficiile fizioterapiei

Sunt numeroase afectiunile care pot fi tratate sau ameliorate cu ajutorul fizioterapiei, avand in vedere faptul ca prin proceduri specifice se stimuleaza circulatia sangvina, este sporita mobilitatea articulatiilor, iar deficientele functionale sunt reduse.

 

Fizioterapia contribuie la:

✔️scăderea inflamației, această terapie fiind folosită în perioada postoperatorie în afecțiunile ortopedice sau neurochirurgicale și indicată atât în cazul inflamațiilor acute, cât și cronice; 

✔️îmbunătățirea, recuperarea și menținerea mobilității;

✔️îmbunătățirea forței și tonicității musculare;

✔️reintegrarea în activitățile de zi cu zi;

✔️reducerea până la dispariția durerilor musculare sau articulare.

🆘 Ce afectiuni pot fi tratate prin fizioterapie?

Fizioterapia are o arie larga de afectiuni pe care le trateaza, folosind multiple tehnici de tratament indicate in urmatoarele tipuri de recuperare:

  • ortopedica - beneficiaza cu eficienta musculatura slabita a spatelui, scolioze si cifoze incipiente in care se realizeaza cu adevarat antrenamentul muscular - entorse, luxatii, contuzii, sindrom algoneurodistrofic post-fracturi, accelerarea calusarii, intinderi musculare, redori articulare, atrofii musculare de inactivitate

  • in manifestari abarticulare - stiloidita, epicondilita, periartrita scapulohumerala (PSH)

  • reumatologica - degenerativa - artroze (coxartroza, gonartroza, spondiloza), inflamatorii cronice - artrita, spondilita anchilopoetica

  • neurologica - nevralgii cervicobrahiale, neuromialgii, nevrite, sindroame algoneurodistrofice, lombosciatica, discopatii la diferite nivele ale coloanei vertebrale

  • afectarii locale sau generale ale tesutului de colagen - retractia aponevrozei palmare Dupuytren, fibrozita, dermatomiozita

  • oncologica - terapia durerii (dureri in carcinoame)

  • dermatologica - nevralgia postherpetica, dureri reminiscente dupa Zona Zoster

  • in afectiunile aparatului respirator - laringita, bronsita, sechele pleurezii netuberculoase

  • in afectiunile aparatului urogenital - prostatita, pielocistita, hipertrofii de prostata cu tenesme vezicale

  • in afectiunile ginecologice - metroanexita si parametrita cronica nespecifica cu hipomenoree si amenoree

  • in afectiunile otorinolaringologice - sinuzita frontala, frontoetmoidala si maxilara acuta si cronica, rinita cronica, faringita, laringita

 

Tehnicile de tratament pot varia in functie de natura afectiunii; iata cateva dintre afectiunile ce pot fi tratate astfel:

 

• Atacurile cerebrale, scleroza multipla, boala Parkinson, afectiunile neurologice

• Afectiuni ale coloanei vertebrale sau ale creierului, provenite in urma unui accident

• Probleme ortopedice, reabilitarea fracturilor

• Probleme musculoscheletale cum sunt durerile de gat si spate

• Afectiuni cardiovasculare cum sunt bolile cronice cardiace si reabilitarea in urma unui infarct

• Probleme de ordin respirator, cum sunt astmul, fibroza cistica, afectiunile pulmonare cronice

• Afectiuni specifice femeilor, cum sunt menopauza, pierderea controlului asupra vezicii, recuperarea post natala, durerile de spate

• Afectiuni degenerative cum sunt osteoartrita si artrita reumatoida

• Probleme de circulatie, cum sunt hipertensiunea si hipotensiunea arteriala

• Probleme cauzate de stres, anxietate, depresie

• Reabilitarea post operatorie, de exemplu in cazul inlocuirii de sold sau genunchi

 

Fizioterapia este folosita in pediatrie pentru tratarea diferitelor probleme musculo-scheletale ale copiilor, a afectiunilor legate de coordoanarea motorie, a paraliziilor cerebrale, a intarzierilor in dezvoltarea mobilitatii, dar si in ingrijirea persoanelor de varsta a treia, oferind reabilitare si suport in urma cazaturilor, dupa boli sau accidente traumatizante.

Cat dureaza o sedinta de fizioterapie

O şedință de fizioterapie poate varia în funcție de afecțiune, de starea pacientului, de stadiul în care se află atât pacientul (fizic şi psihic) cât şi afecțiunea în sine (acut sau cronic) la indicațiile medicului. Poate dura de la 30 de minute până la 2 ore jumătate.

Cabinet de fizioterapie in Brasov - Clinica CORPORE VITAL

Clinica CORPORE VITAL oferă servicii de excelență în domeniul recuperării medicale, având o echipă de medici profesioniști și dedicați sănatății dumneavoastră. Problemele de sănătate isi vor gasi rezolvarea la noi. Urmarește programele CORPORE VITAL si vezi cu ce te putem ajuta!

 

Programeaza-te la o consultatie pentru un diagnostic corect si un plan de tratament personalizat.

Fizioterapie la domiciliu

Dacă eşti afectat de o condiţie care necesită fizioterapie, eşti tocmai în situaţia în care îţi este greu să te deplasezi pentru o programare în celălalt capăt de oraş. Totuşi, indiferent care e motivul pentru care nu poţi ieşi din casă, nu trebuie să renunţi complet la beneficiile recuperării prin fizioterapie. Metodele care nu necesită echipamente complicate se pot face foarte bine la domiciliu, fără a pierde din eficienţă.

Contacteaza-ne și specialiştii noştri te vor ajuta să menţii ritmul în recuperarea prin fizioterapie la domiciliu.

CORPORE VITAL  îşi propune să aducă serviciile medicale direct la tine acasă, cu specialisti profesionişti.  Nu pierzi aşadar nimic din calitatea serviciului medical, dar câştigi mult la capitolul comfort psihic.

Fără amânări, fără timp pierdut. Specialistul CORPORE VITAL va veni la tine acasă în ziua şi în intervalul orar stabilit.

Cu noi, chiar dacă ești departe de cei dragi, te poţi asigura că au parte de o îngrijire medicală corespunzătoare, confortul emotional al pacientului fiind pe primul loc.

⚠️ Contraindicatii fizioterapie

Avand in vedere multitudinea de proceduri pe care fizioterapia le implica, sunt dificil de indicat contraindicatii. Fiind o ramura medicala implicata in tratarea unui numar mare de afectiuni, nu exista contraindicatii generale, ci situatii punctuale. Spre exemplu, masajul anticelulitic efectuat “energic” NU este recomandat femeilor gravide. Pe langa faptul ca provoaca durere, poate conduce inclusiv la cresterea tensiunii arteriale. folosirea unor amplitudini ridicate la gravide si la pacienti cu afectiuni cardiorespiratorii;

  • epilepsie;

  • stari fiziopatologice asociate fragilizante, precum tulburari ale sensibilitatii, coma, pacienti cu afectiuni psihice;

  • alergii la substantele folosite pentru ionizari;

  • afectiuni circulatorii in cazul utilizarii curentului galvanic

 

Orice masura terapeutica aplicata se face exclusiv in functie de pacient, de patologie.

  • Ce nu trebuie sa faci dupa fizioterapie

Daca nu ai mai avut fizioterapie pana acum sau daca ai avut o experienta proasta in trecut, poate fi descurajant sa faceti primul pas. S-ar putea sa iti fie frica de durere si sa te intrebi daca va functiona. Probabil te vei intreba daca dupa fizioterapie o sa-ti fie mai bine.

⚠️Nu trebuie sa stai deshidratat dupa fizioterapie.

⚠️Nu lasa oboseala sa te afecteze.

  • De cate ori pe an se poate face fizioterapie

Numarul de zile de tratament este stabilit de catre medicul de recuperare, dupa consultatia initiala. De obicei se fac 10 zile de fizioterapie (sedinte consecutive) si apoi, dupa caz, se continua cu sedinte de kinetoterapie si/sau masaj. Pauza intre sedinte, minim 6 luni.

Medic fizioterapeut la Clinica CORPORE VITAL

Medicul din echipa CORPORE VITAL se identifica cu profesionistii care aleg in fiecare zi sa lucreze din pasiune. Centrul  de recuperare, masaj si reflexoterapie CORPORE VITAL a aparut ca o necesitate iminenta a vremurilor prezente si mai ales ca un rod al ambitiei si al visurilor care ne-au motivat intreaga evolutie ca terapeuti.

 

Este esential ca centrul de interes sa se dezvolte intr-un cadru prietenos si deschis atat spre pacient, cat si spre viitor. Medicul CORPORE VITAL stie ca cel mai mare impact asupra prezentului, il are contactul cu cel de langa noi. Asadar, va  urmari mereu sa existe o relatie deschisa si apropiata intre pacient si terapeut.  

Fizioterapie vs Kinetoterapie

Fizioterapia este o metodă de tratament ce folosește agenții fizici (căldură, lumină, electricitate, unde magnetice, unde mecanice etc.) pentru ameliorarea durerilor și prevenirea sau tratarea unor afecțiuni ortopedice, reumatologice, dermatologice, respiratorii etc.

Kinetoterapia desemnează terapia prin mişcare, fiind cunoscută și sub denumirile de gimnastică medicală sau gimnastică de recuperare. Se bazează pe exerciții fizice cu grade diferite de complexitate pentru a ajuta la menținerea stării de sănătate, la prevenirea deficiențelor fizice și la recuperarea funcţiilor organismului afectate de anumite boli.

La Centrul CORPORE VITAL îți poți îmbunătăți starea de sănătate atât prin sesiuni de fizioterapie cât și de kinetoterapie!

Concluzii Fizioterapie

Fizioterapia este eficientă doar pentru accelerarea procesului de recuperare. Tipul acesteia, zona unde este aplicată, frecvența și parametrii utilizați țin exclusiv de experiența personalului medical. Este utilă, este eficientă, dar este indicat să fie efectuată la pachet complementar cu altă formă de terapie.

Contacteaza-ne

Multumim pentru mesaj!

Va contactam in cel mai scurt timp posibil.

Section1
Section2
Section3
Section4
Section5
Section6
Section7
Section8
Section9
Section10
Section11
Section12
Section13
Section14
Section15
Section16
Section17
Section18
Section19
Section20
Section21
Section22
bottom of page