top of page
Caută

Reeducarea mersului postamputare



Povestea doamnei Ileana Moloca începe în 2012 cu amputarea unui picior, urmată în 2015 (ianuarie) de amputarea celui de-al doilea. Dna Moloca a primit un set de proteze, dar în octombrie a avut un infarct, drept pentru care nu a reușit să facă recuperarea si reeducarea mersului post protezare.



Corpul i s-a modificat și protezele nu s-au mai potrivit.


La începutul anului 2021 a reușit să își achiziționeze un nou set de proteze, cu suportul Casei de Asigurări de Sănătate, iar în ianuarie 2021, prin intermediul unei nepoate, îl cunoaste pe Radu Drăgan, managerul Centrului de Recuperare, Masaj și Reflexoterapie Corpore Vital și terapeut specializat în 'repararea' corpului și, așa cum va afla ulterior, și a sufletelor multora din pacienții lui.


Cu Radu și echipa lui, doamna Ileana începe recuperarea la domiciliu pentru a încerca să folosească protezele. Însă acestea au un format care necesită permanent ajutorul unei alte persoane (de exemplu montarea lor, ridicarea și așezarea pe pat sau în scaunul cu rotile, urcatul scărilor, mers, etc.). Practic nu asigură independența utilizatorului sub nicio formă.


Domnul Radu începe să caute soluții pentru a găsi o formă de ajutor. Protezele noi (mai performante) au însă prețuri exorbitante - între 15 și 20.000 euro, sumă pe care doamna Moloca nu și-o poate sub nicio formă permite dintr-o simplă pensie de invaliditate.


După diferite căutări, domnul Radu găsește o firmă care poate să modifice protezele existente, în așa fel incât să asigure un grad mai mare de independență. Costul acestei modificări este de 15600 lei, dar doamna Ileana nu-și permite nici măcar parțial această sumă.


Atunci apare ideea de a organiza o acțiune de binefacere, la Centrul de Recuperare, Masaj și Reflexoterapie - Corpore Vital - nou înființat la acea oră. Astfel, pe 1 iunie, zi nelucrătoare pentru majoritatea oamenilor a reprezentat mobilizarea terapeutilor Centrului în a oferi terapii doritorilor, iar încasările au mers în contul deschis pentru strângerea fondurilor necesare modificării protezelor.


Persoanelor care au răspuns la apelul nostru li s-a prezentat cazul și în urma terapiei de care au beneficiat au decis suma care sa fie donată (de multe ori mai mare decât valoarea din lista de prețuri).


În urma acestui efort concentrat tot nu s-a ajuns la suma necesară (abia am reușit să strângem cca. 3000 lei) - a fost nevoie de o a doua acțiune caritabilă, de data aceasta desfășurată pe parcursul a 2 zile: 7 și 8 august.


Doamna Moloca a fost alături de terapeuți și a povestit ea însăsi situația în care se afla celor care au venit să primească terapia aleasă oferită de colegii noștri și să doneze suma pe care o considerau în beneficiul doamnei.


În urma acestei activități, am ajuns la cca. 7800 lei, dar tot nu reușeam acoperirea întregii sume. Un efort (de data aceasta și financiar) susținut din partea terapeuților echipei Corpore Vital și a unui sponsor căruia îi mulțumim în mod special - SILNEF SRL (www.https://www.silnef.ro/) - a dus la completarea sumei.


Au început apoi drumurile la București pentru măsuratori, probe, etc. organizate si finanțate tot de Corpore Vital, iar astăzi, aproape un an mai târziu, doamna Ileana este cazată la Centrul de Recuperare Corpore Vital în Brașov și face reeducarea mersului post protezare, făcând deja primii pași. Nu a fost un parcurs ușor, nu e ușor nici acum, dar cu ajutorul terapeuților de la Corpore Vital suntem siguri că întreaga acțiune va fi o reușită!



Mulțumim cu recunoștință pentru generozitatea și entuziasmul celor care au contribuit într-o formă sau alta, material sau spiritual, la strădaniile de a readuce un strop de normalitate în viața plină de provocări a doamnei Ileana.


Să ne amintim să prețuim și să protejăm ceea ce avem și ceea ce suntem.


Să nu uităm să fim oameni!






367 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page